Vijf tips voor een betere motivatiebrief

Vijf tips om je motivatiebrief nog beter te maken!

27 / 08 Vijf tips voor een betere motivatiebrief | Wij de werving, u de selectie - Twiglers

Vorige week bespraken we in onze blog vijf tips om je CV nog beter te maken. Zoals we toen ook al zeiden: je CV is als werkzoekende jouw visitekaartje. Er is echter nog een belangrijk document dat het verschil kan maken tijdens een sollicitatie: je motivatiebrief. Met je motivatiebrief kun je de werkgever overtuigen waarom nu juist jij dé kandidaat bent waarmee ze verder moeten gaan. Vandaar bespreken we vandaag vijf tips waarmee je je motivatiebrief nog beter kan maken

Tip 1: Zorg ervoor dat je een motivatiebrief hebt

De eerste tip is misschien nog wel het meest voor de hand liggend: zorg ervoor dat je een motivatiebrief hebt. Het wordt vaak niet bij een (online) sollicitatie verplicht om bij te voegen, maar het is wel altijd verstandig om dit te doen. Een goede motivatiebrief kan het verschil maken. Denk maar zelf; als je twee gelijke CV’s zou zien, maar bij een van de twee heeft de sollicitant een tekst toegevoegd met verduidelijking, met welke kandidaat zou jij eerder in gesprek willen?

Tip 2: Maak de motivatiebrief gericht aan de vacature

Vaak hebben sollicitanten een algemene motivatiebrief klaarstaan die ze bijvoegen bij een sollicitatie. Vaak is het goed om te zorgen dat de motivatiebrief refereert aan de vacature waarop je solliciteert. Hierdoor ziet de werkgever beter dat je oprecht interesse in de vacature en kun je jezelf nog beter verkopen als de ideale kandidaat.

Tip 3: Zorg voor een goede opening

In dit opzicht is solliciteren hetzelfde als daten: zorg voor een goede opening waarmee je meteen indruk maakt. Hierdoor pak je meteen de aandacht van de lezer. Denk aan een leuke intro over jezelf, een opvallend verhaal of iets totaal onverwachts. Houd hierbij wel in gedachte dat het wel een formele brief moet blijven, dus houd het netjes.

Tip 4: Houd het kort, maar krachtig

Voor degene die onze blog van vorige week hebben geleden, komt deze tip ze bekend voor! Net zoals bij je CV, is het goed om ook je motivatiebrief kort maar krachtig te houden. Zorg ervoor dat je niet al te lange zinnen hebt en zorg dat je brief niet langer dan twee tot drie alinea’s lang is.

Tip 5: Verkoop jezelf

Vertel in je brief waarom juist jij degene bent die het best bij de functie past. Beschrijf hoe jij het bedrijf kan helpen in de functie waarop je solliciteert. Praat meer over je sterke punten die gerelateerd zijn aan de functie, ten opzichte van kwaliteiten die goed zijn, maar wellicht niet nodig bij de functie waarop je solliciteert.

Hopelijk waren deze tips nuttig en kun je het gebruiken om je motivatiebrief nog beter te maken. Samen met onze vijf tips voor een beter CV, kun je zorgen dat je nog meer opvalt tijdens een sollicitatie. 

Blijf onze blog in de gaten houden voor meer verhalen over recruitment, solliciteren en meer!

Volg onze Twiglers

Volg ons op LinkedIn

' Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen '

Charles Darwin